עולם המחשב: 45 שנים ליצירת המופת של קרפטוורק

להקת קרפטוורק בהופעה חיה בקרואטיה - צילום: אבירן שפר

התנ”ך של המוזיקה האלקטרונית שהקדים את זמנו והגדיר את עתידנו


השבוע לפני 45 שנים, (11.5.1981), יצא לאור אלבום ששינה את פני המוזיקה המודרנית לתמיד. “Computer World
(או Computerwelt בגרמנית) של להקת קרפטוורק הוא לא רק אלבום מוזיקלי, הוא מניפסט טכנולוגי ותרבותי.
אם “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” של הביטלס הגדיר את הפסיכדליה והרוק בשנות ה-60, הרי ש-“Computer World” הוא התנ”ך של המוזיקה האלקטרונית. הוא סימן את הרגע שבו המכונה הפכה לכלי נגינה בעל נשמה, והתחזית שלו על עולם שבו המחשב נמצא בכל כיס הפכה למציאות שבה אנו חיים כיום.

ההרכב והאבולוציה: מרביעיית דיסלדורף ועד לשיא היצירה

בזמן הקלטת האלבום, קרפטוורק פעלו בהרכבם ה”קלאסי”, זה שנחשב לתור הזהב של הלהקה: ראלף הוטר, פלוריאן שניידר, קרל בארטוס וולפגנג פלור. הוטר ושניידר היו המוח והלב האינטלקטואלי, בעוד בארטוס ופלור העניקו לאלבום את המקצב המתמטי והמדויק שהפך לסימן ההיכר שלו.

הקריירה של הלהקה לפני האלבום הייתה מסע של זיקוק. הם התחילו בסצנת ה”קראוטרוק” הגרמנית הניסיונית, אך עם אלבומים כמו “Autobahn” ו-“The Man-Machine“, הם נטשו את הכלים האקוסטיים לטובת סינתזה טהורה.
“Computer World” היה נקודת השיא של התהליך הזה. לאחר צאתו, הלהקה נכנסה לתקופה ארוכה של שתיקה יצירתית (חמש שנים עד האלבום הבא), מה שהפך את האלבום הזה לסיכום המפואר ביותר של עידן ה”קלינג קלאנג” – האולפן המיתולוגי שלהם בדיסלדורף.
ובכלל, אפשר להעמיס עליהם אינסוף סופרלטיבים, אבל עם 11 אלבומי אולפן ביותר מ- 55 שנות פעילות, את פרס הפרודוקטיביות הם כבר לא יקבלו כנראה.

פריצת הדרך הטכנולוגית: כשהמכונה מתחילה לדבר

האם הייתה פה פריצת דרך? בהחלט. קרפטוורק לא רק השתמשו בטכנולוגיה, הם המציאו אותה. האלבום הוקלט באולפן הביתי שלהם תוך שימוש במכשירי רצף (Sequencers) מותאמים אישית, כמו ה-Synthanorma.

עולם המחשב: 45 שנים ליצירת המופת של קרפטוורק

אחד האלמנטים המזוהים ביותר באלבום הוא השימוש במעבדי קול ובמכשירים דיגיטליים פרימיטיביים שהפכו לכלי נגינה. בלהיט “Pocket Calculator“, הלהקה השתמשה במחשבוני כיס של חברת Casio וצעצועים מוזיקליים כמו
ה-“Speak & Spell” של Texas Instruments (שניתן לשמוע בבירור ברצועה “Numbers“). השילוב בין סאונד אנלוגי חם לבין קור דיגיטלי יצר אסתטיקה שלא נשמעה קודם לכן. הם היו הראשונים להפוך את ה”גליץ'” ואת צלילי המחשב המשרדי למוזיקת פופ נגישה.

השיוך הסגנוני וחשיבותו בעולם המוזיקה

סגנונית, האלבום יושב על התפר שבין אלקטרו-פופ לטכנו-פופ, (נזכיר שוב שמדובר על שנת 1981) הוא מינימליסטי, מלודי להפליא ובעל דופק מכני שאי אפשר לעמוד בפניו. החשיבות שלו נובעת מהעובדה שהוא העניק למוזיקה האלקטרונית מבנה של שיר פופ, מבלי לאבד את החדשנות האוונגרדית.

קרפטוורק חזו כאן עולם שבו המחשב שולט בבנקים, בסטטיסטיקה, בבידור ואפילו ברגש (כפי שמתבטא בשיר “Computer Love“). הם הבינו שהטכנולוגיה היא לא רק כלי עבודה, אלא חלק מהזהות האנושית החדשה.

השפעה וסימפולים: הגנום של ההיפ-הופ והטכנו

ההשפעה של “Computer World” על המוזיקה העולמית היא עצומה. קשה למצוא ז’אנר אלקטרוני שלא חייב לו את קיומו.

Computer World (שיר הנושא)

זהו ה”אוברטורה” של האלבום. השיר פותח בצליל סינתטי שמזכיר התנעה של מערכת הפעלה מרכזית (Mainframe).

המסר הפוליטי-חברתי: בניגוד לדימוי הרובוטי והמנותק שלהם, קרפטוורק היו כאן ביקורתיים מאוד. המילים מציינות גופים כמו “Interpol and Deutsche Bank, FBI, Scotland Yard”. הם הבינו כבר ב-1981 שהמחשב לא ישמש רק למוזיקה או למשחקים, אלא ככלי לשליטה, מעקב וריכוז כוח פיננסי.

הסאונד: המקצב כאן הוא “קרפטוורקי” קלאסי: פועם, יציב וחסר רחמים. הוא מייצג את זרימת המידע הבלתי פוסקת ברשתות הגלובליות שרק החלו להיווצר אז.

Pocket Calculator: כלי הנגינה הלא צפויים

אם שיר הנושא עסק במערכות ענק, כאן הלהקה עוברת לטכנולוגיה האישית, הניידת והנגישה.
השיר הזה הפך לאחד האהובים בהופעות חיות (שם הלהקה נותנת לקהל ללחוץ על המחשבונים).


Numbers (Nummern): המפץ הגדול של ההיפ-הופ והאלקטרו

אם יש רצועה אחת ששינתה את מסלול המוזיקה השחורה בארצות הברית, זו “Numbers“. המקצב היבש, המכני והבלתי מתפשר שלה הפך לבסיס של תרבות הברייקדאנס וההיפ-הופ המוקדם.

  • Afrika Bambaataa & Soulsonic Force – “Planet Rock” (1982): הדוגמה המפורסמת ביותר. במבטה לקח את המקצב של “Numbers” ושילב אותו עם המלודיה של “Trans-Europe Express“. השיר הזה נחשב להולדת ה”אלקטרו-פאנק” והוכיח שקרפטוורק הם “האנשים הכי לבנים עם הגרוב הכי שחור” בעולם.
  • The Fearless Four – “Rockin’ It” (1982): קלאסיקת היפ-הופ מוקדמת שמשתמשת בלופים ישירים מתוך “Numbers”, מה שהפך להמנון במגרשי הכדורסל של הניו יורק באותן שנים.
  • 2 Live Crew – “Dick Almighty“: “Numbers” הוא עמוד השדרה הקצבי של הקלאסיקת אולד סקול הזו.

Computer World 2

מדובר ברצועה קצרה שמשמשת כגשר (Reprise). היא לוקחת את המלודיה של שיר הנושא ומאיצה אותה.

  • התפקיד באלבום: היא מסמלת את ההאצה של העידן הדיגיטלי. המידע זורם מהר יותר, המכונות הופכות ליעילות יותר, והמאזין נשאב עמוק יותר לתוך המכונה לקראת הצד השני של התקליט.

Computer Love: הגשר לפופ ולאינדי-רוק

בעוד ש-“Numbers” היה קצבי ותוקפני, “Computer Love” הציג צד מלנכולי ואנושי באופן מפתיע. המלודיה שלו היא אחת היפות והמשפיעות ביותר שנכתבו אי פעם בסינתיסייזר.

ההומור והנגישות: זהו אחד השירים ה”אנושיים” והמשעשעים ביותר של הלהקה. הם מציגים את המחשבון ככלי נגינה לגיטימי. בגרסה הגרמנית (“Taschenrechner”) והיפנית, השיר קיבל נופך כמעט ילדותי ומקסים.

הטכנולוגיה: הלהקה השתמשה כאן במחשבוני Casio ובמכשירי “Bee-bee-bee” קטנים. בהופעות, זהו הרגע שבו חברי הלהקה (שבדרך כלל עומדים קפואים מאחורי הקונסולות) יוצאים לקדמת הבמה ומתקשרים עם הקהל, מה שהופך את המכונה למשהו שמחבר בין אנשים.

  • Coldplay – “Talk” (2005): הסיפור המפורסם ביותר כאן הוא של כריס מרטין, שכתב מכתב בכתב יד לחברי קרפטוורק וביקש רשות להשתמש בריף המרכזי של “Computer Love”. הגרמנים, הידועים בקשיחותם, אישרו – וקולדפליי קיבלו את אחד הלהיטים הגדולים שלהם.
  • The Glass Candy – “Computer Love“: הרכב הסינת’-פופ המודרני יצר גרסת כיסוי/מחווה שמשמרת את האווירה הקרירה של המקור.

Home Computer & It’s More Fun to Compute: הולדת הטכנו

שתי הרצועות שסוגרות את האלבום הן למעשה ה”בלופרינט” (תוכנית העבודה) של מוזיקת הטכנו של דטרויט ומוזיקת ההאוס של שיקגו.
כאן הנבואה הופכת לאישית ביותר. השיר הוקלט בדיוק כשמחשבים אישיים כמו ה-Apple II וה-Commodore PET החלו להיכנס לבתים.

Home Computer (מחשב ביתי)

הרצועה “Home Computer” היא אולי הרגע המרתק והנבואי ביותר באלבום. בעוד ששירים אחרים עסקו במערכות הממשל הגדולות או במחשבון הכיס הקטן, “Home Computer” חזה את המהפכה האמיתית: הרגע שבו המחשב עובר מהמעבדה הקרה של נאס”א או מהמרתפים של ה-FBI אל שולחן הכתיבה בחדר השינה שלנו.

בשנת 1981, המושג “מחשב ביתי” היה עדיין בחיתוליו. ה-Apple II כבר היה קיים, וה-Commodore 64 וה-IBM PC רק החלו להופיע. הציבור הרחב עדיין ראה במחשב מכונה מסתורית ומאיימת. קרפטוורק, בחושיהם החדים, הבינו שהמחשב הולך להפוך לכלי דמוקרטי – כלי שבאמצעותו האדם הפשוט יוכל “לתכנת את העתיד”.
מבחינה סאונד, “Home Computer” היא רצועה הרבה יותר אפלה ומורכבת מ-“Computer Love” המלודי.

הקצב המכני: השיר בנוי על לופ קצבי הדוק מאוד, שנשמע כמו פעימות לב של מכונה. זהו קצב שמדמה את פעולת המעבד (CPU) – חזרתיות אינסופית שמייצרת כוח.

צלילי הנתונים (Data Noises): בתוך השיר משובצים צלילים שנשמעים כמו רעשי רקע של העברת נתונים במודם (Handshaking) או קריאת דיסקטים. קרפטוורק הפכו את ה”רעש” הדיגיטלי לאלמנט מוזיקלי. שנים לאחר מכן, ז’אנרים כמו IDM (Intelligent Dance Music) ואמנים כמו Aphex Twin בנו קריירות שלמות על האסתטיקה הזו שקרפטוורק המציאו כאן.

השכבות (Layering): השיר מתפתח לאט. הוא מתחיל בבס סינתטי עמוק ומוסיף שכבות של צפצופים, תדרים משתנים והדהודים (Echo), מה שיוצר תחושה של חלל דיגיטלי אינסופי.

המילים ב-“Home Computer” הן מינימליסטיות, כמעט כמו שורות קוד בתכנת Basic:
“I program my home computer / Beam it into the future”

המשפט הזה הוא תמצית האופטימיזם הטכנולוגי. הלהקה לא רואה במחשב הביתי רק כלי עבודה, אלא מכונת זמן. הם מבינים שהיצירה הדיגיטלית שנעשית בבית היא זו שתעצב את פני המחר. השיוך של המילה “Beam” (שידור/הקרנה) מרמז על תקשורת נתונים, עוד לפני שרשת האינטרנט הייתה נגישה לציבור.

It’s More Fun to Compute

הרצועה שסוגרת את האלבום היא מניפסט חיובי (יחסית) על החיים בעידן הדיגיטלי.
הקשר ל-Computer World 2: השיר משתמש באותה מלודיה בסיסית אך מעבד אותה בצורה אפלה ומהפנטת יותר.
זהו סגיר מושלם שמשאיר את המאזין בלופ אינסופי.

השפעה על ה-Techno: אם יש טראק שאפשר להצביע עליו כנקודת המוצא של ה-Techno המינימליסטי, זהו ההאחד. החזרתיות המהפנטת שלו היא ה”מנטרה” של עולם המחשבים.

המורכבות המוזיקלית – It’s More Fun to Compute: הרצועה הזו נחשבת לאחת המורכבות ביותר באלבום מבחינת שכבות הסאונד. יש בה שימוש ב”גליצ’ים” מכוונים וצלילי תדרים גבוהים שנשמעים כמו העברת נתונים במודם ישן – הרבה לפני שמישהו ידע מה זה אינטרנט.
“I program my home computer, beam it into the future”: המשפט הזה הוא המנון לכל מתכנת ויוצר דיגיטלי. קרפטוורק זיהו את הפוטנציאל היצירתי הגלום בישיבה מול מסך בבית – לא רק כצרכנים, אלא כבוראים של עולמות חדשים.

עולם המחשב: 45 שנים ליצירת המופת של קרפטוורק
גב עטיפת האלבום והתקליטון של Pocket Calculator. צילום: אביב הלרמן

המבנה והזרימה של Computer World

הסדר של האלבום הוא מלאכת מחשבת:

  1. התחלה גלובלית: המערכות הגדולות ששולטות בנו (Computer World).
  2. המעבר לאישי: המכשיר שבכיס שלנו (Pocket Calculator).
  3. האצה: המידע עובר מהר יותר (Numbers / Computer World 2).
  4. החיבור הרגשי: הבדידות והחיפוש אחר קשר בעידן המכונה (Computer Love).
  5. היצירה הביתית: הכוח עובר לידי המשתמש (Home Computer).
  6. התמסרות: ההבנה שהחישוב והיצירה הם המהות החדשה (It’s More Fun to Compute).

למה הם כל כך “דגומים”?

הסיבה ש-“Computer World” הוא גן עדן לדגימות (Sampling) היא הניקיון של הסאונד. קרפטוורק יצרו צלילים מבודדים מאוד: תוף סנייר (Snare) שנשמע כמו הצלפת שוט דיגיטלית, קיק (Kick) הדוק מאוד, וצלילים סינתטיים ללא “רעש” אקוסטי. זה הפך את מלאכת הקיצוץ (Chopping) של המפיקים בשנות ה-80 לקלה ומפתה.

האלבום הזה לא רק נתן לאחרים מנגינות; הוא נתן להם ארגז כלים. הוא לימד דורות של מוזיקאים שאפשר לבנות שיר שלם מרעשים של מכונה, ושאין גבול ליצירתיות כשיש לך מחשב (או אפילו רק מחשבון כיס) ביד.

עטיפת האלבום: האסתטיקה של הטרמינל

עטיפת האלבום היא יצירת אמנות בפני עצמה. היא מציגה מסך מחשב ירוק (הצבע האיקוני של מחשבי התקופה) המציג את דמויות חברי הלהקה בצורה של גרפיקה ממוחשבת בסיסית. המקלדת בחלק התחתון של העטיפה מחברת בין עולם הנגינה לבין עולם הזנת הנתונים. העטיפה הזו הפכה לסמל של ה”רטרו-פוטוריזם” – הדרך שבה העבר דמיין את העתיד.

ואי אפשר בלי נימה אישית לסיכום

זהו האלבום שכנראה אזניי נחשפו אליו יותר מלכל יצירה מוזיקלית אחרת. המפגש הראשוני איתו היה כשהייתי בן 17 בערך, כחמש שנים לאחר שכבר יצא. את החוויה החד פעמית של היתקלות במפגן מוזיקלי כל כך חדשני, עתידני ומטלטל, לא הצלחתי לשחזר אף פעם.

קפיצה בזמן. 2018

חופשה משפחתית, קרואטיה, יום הולדת 50.
כמה שבועות לפני הנסיעה גיליתי לגמרי במקרה שקרפטוורק מופיעים בערך 150 ק”מ מהעיירה שבדיוק נהיה בה יום לאחר הנחיתה.
לפעמים חלומות מתגשמים.

Computer World” הוא לא רק נוסטלגיה. 45 שנים אחרי, הוא נשמע רלוונטי מתמיד. בעידן של בינה מלאכותית, אלגוריתמים ורשתות חברתיות, הנבואה של קרפטוורק התגשמה במלואה.
הם הראו לנו שהעתיד יהיה אלקטרוני, קר ומחושב, אך גם מלא ביופי מלודי וברגש אנושי שמסתתר בין ה-0 ל-1.

זהו אלבום חובה לכל מי שרוצה להבין מאיפה הגיע הסאונד של המאה ה-21.


מוצרים לפי תגית

תגובה אחת על “עולם המחשב: 45 שנים ליצירת המופת של קרפטוורק”

  1. תמונת פרופיל של יוסי ברק
    יוסי ברק

    האלבום יוצא בשלל גרסאות לכבוד חגיגות ה-45 כולל וויניל צבעוני וגרסת בלו ריי.
    ל- Pocket Calculator יש גרסה גם מדליקה ביפנית

    גם אני זכיתי לראות את ״קראפטוורק״ בהופעה פעמיים וזו פשוט חוויה.
    בהופעה במוגפסט 2014 היתה אפילו הפסקת חשמל באמצע, אז, ראינו אותם גם ״אנפלאגד״ (ממתינים בצד לחידוש הזרם.)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *



רוצים להיות הראשונים לדעת שהמוצר חזר? השאירו פרטים

רוצים להיות הראשונים לדעת?

כל העדכונים והמבצעים אצלכם במייל

*ללא כפל מבצעים וקופונים

אז מה אתם מחפשים?