מיילס דייוויס והאלבום שהגדיר מחדש את הג׳אז והפך לשער הכניסה המושלם למאזינים חדשים
אבירן שפר
יש אלבומים גדולים בהיסטוריה של הג׳אז, ויש אלבומים שמשנים את הדרך שבה מוזיקה נשמעת ומובנת.
Kind of Blue של מיילס דייוויס שייך לקבוצה השנייה. זהו לא רק אחד מתקליטי הג׳אז המפורסמים ביותר, אלא גם אחד הנגישים, העמוקים והמשפיעים ביותר שנוצרו אי פעם.
עבור מי שנכנס לעולם של ג׳אז למתחילים, מדובר בנקודת פתיחה כמעט אידיאלית. זה אלבום שלא דורש ידע מוקדם, אך מצליח לפתוח דלת לעולם שלם של הקשבה, הבנה והנאה.
למה האלבום הזה חשוב
כאשר Kind of Blue יצא בשנת 1959, הוא סימן שינוי תפיסתי משמעותי בג׳אז. במקום להתבסס על רצפים מורכבים של אקורדים, האלבום משתמש בגישה מודאלית, כלומר התמקדות בסולמות ובמרחב צלילי פתוח יותר.
התוצאה היא מוזיקה שמרגישה נינוחה יותר, אך לא פחות עמוקה. במקום להתרכז במורכבות טכנית, האלבום מדגיש אווירה, דינמיקה ותחושת מרחב. זהו ג׳אז שמזמין את המאזין פנימה, ולא מציב מחסום.
מעבר לכך, מדובר באלבום הג׳אז הנמכר ביותר בכל הזמנים. העובדה הזו אינה מקרית. היא משקפת את היכולת הנדירה שלו לדבר גם למאזינים חדשים וגם למאזינים מנוסים.
מי מנגן כאן ולמה זה חשוב
אחד הדברים שהופכים את האלבום הזה לכל כך יוצא דופן הוא ההרכב המשתתף בו. מדובר בקבוצה של נגנים שכל אחד מהם הפך בהמשך לדמות מרכזית בג׳אז:
- Miles Davis בחצוצרה
- John Coltrane בסקסופון טנור
- Cannonball Adderley בסקסופון אלט
- Bill Evans בפסנתר
- Paul Chambers בקונטרבס
- Jimmy Cobb בתופים
הכימיה בין הנגנים מורגשת בכל רגע. אין כאן תחרות על תשומת הלב אלא הקשבה הדדית. כל נגן מקבל מרחב לבטא את עצמו, אך תמיד כחלק מהשלם.
זו אחת הדוגמאות הטובות ביותר למה שג׳אז יכול להיות כשהוא עובד באמת.
מה שומעים כאן ואיך להקשיב
Kind of Blue אינו אלבום שמנסה להרשים במהירות. הוא נפתח בעדינות ומזמין את המאזין להיכנס לקצב שלו.
הקטע So What, שפותח את האלבום, הוא דוגמה מושלמת לכך. הבס מציג מוטיב פשוט, הפסנתר יוצר מרחב, ולאט לאט נכנסים כלי הנשיפה. אין עומס, אין לחץ. הכל נבנה בהדרגה.
בהאזנה ראשונה, כדאי פשוט לתת למוזיקה לזרום. לא לנסות לנתח, אלא לשים לב לאווירה. בהאזנות הבאות, אפשר להתחיל להבחין בפרטים:
- איך קולטריין מפתח רעיונות
- איך אדרלי מביא גישה בלוזית יותר
- איך הפסנתר של ביל אוונס צובע את המרחב
זה אלבום שמתגמל הקשבה חוזרת, וכל האזנה חושפת שכבה נוספת.
למי זה מתאים
זהו אחד האלבומים הנדירים שמתאימים כמעט לכולם.
למי שמחפש ג׳אז למתחילים, זה המקום להתחיל ממנו. למי שכבר מכיר את הז׳אנר, זה אלבום שחוזרים אליו שוב ושוב.
ולמי שמחפש מוזיקה להאזנה עמוקה אך לא מאתגרת מדי, זו בחירה מושלמת. הוא לא אגרסיבי, לא מורכב מדי, ולא דורש “להבין ג׳אז” כדי ליהנות ממנו ובדיוק בגלל זה הוא עובד כל כך טוב.
למה חייבים אותו על ויניל
Kind of Blue הוא לא רק אלבום גדול, אלא גם תקליט מושלם.
הסאונד שלו מבוסס על מרחב, על נשימה ועל דינמיקה עדינה. ויניל מדגיש בדיוק את האלמנטים האלה. כלי הנשיפה נשמעים חמים יותר, הפסנתר עמוק יותר, והקונטרבס מקבל נוכחות פיזית כמעט מוחשית.
מעבר לכך, מדובר באלבום שמיועד להאזנה מלאה. לשים אותו על הפטיפון, להקשיב לצד הראשון, להפוך לצד השני ולהמשיך את המסע. זו לא סתם האזנה, מדובר בחוויה אמיתית.
ההשפעה שנמשכה הרבה מעבר לשנת 1959
מעט מאוד אלבומים בתולדות הג׳אז השפיעו על דור שלם של מוזיקאים כפי שעשה Kind of Blue. הגישה המודאלית שהציג Miles Davis פתחה בפני נגנים אפשרויות חדשות של אילתור, והפכה לאחד הרעיונות המרכזיים בג׳אז של שנות השישים. במקום לרדוף אחר רצפי אקורדים מורכבים, מוזיקאים החלו לחקור מרחבים הרמוניים פתוחים יותר, שהעניקו חופש מלודי חסר תקדים.
את ההשפעה הזו אפשר לשמוע כמעט מיד באלבומים שבאו אחריו. My Favorite Things ו־A Love Supreme של John Coltrane הרחיבו את הרעיונות המודאליים לכיוונים רוחניים ואישיים יותר. Maiden Voyage של Herbie Hancock ו- Speak No Evil של Wayne Shorter בנו על תחושת המרחב והפתיחות ש־Kind of Blue סייע לבסס. אפילו אמנים שפנו בהמשך לפיוז׳ן, בהם Miles Davis עצמו, המשיכו לפתח את הרעיון של פחות מגבלות הרמוניות ויותר חופש יצירתי.
במובן הזה, Kind of Blue איננו רק אלבום מופת בפני עצמו. הוא גם נקודת מוצא. חלק גדול מהג׳אז המודרני, מהמודאלי של שנות השישים ועד להרפתקאות המוזיקליות של העשורים הבאים, צמח מתוך הרעיונות שנשמעו לראשונה באופן כה שלם וברור באותן שתי סשנים מפורסמות בשנת 1959.
לסיכום
אם יש תקליט אחד שיכול לפתוח את הדלת לעולם הג׳אז, זה Kind of Blue. הוא נגיש אבל לא שטחי, עמוק אבל לא מרתיע, ומעל הכל הוא פשוט עובד. גם בהאזנה ראשונה וגם אחרי שנים.
זה לא רק אלבום להתחיל איתו, זה אלבום שנשאר.
- סיינה ספירו: הקול העוצמתי של הדור החדש יוצא לאור
- ג’נגו סופר עד עשר
- פטיפון סוני למתחילים: LX310BT או LX5BT?
- The Köln Concert: הדגמה חיה למה שאפשר לעשות עם פסנתר בלבד ולהשאר מרתקים
- “זה ספר על מאחורי הקלעים המטונף”: איה כורם מוציאה ספר חדש ומספרת על המאבק ששינה את חייה
מוצרים לפי תגית
-
Grachan Moncur III – Some Other Stuff
₪249.00 -
Chick Corea – Now He Sings, Now He Sobs
₪229.90 -
Masahiko Satoh – Holography
₪119.90₪83.93 -
Bojan Z Trio – Xenophonia – 2006
₪159.90₪111.93 -
John Scofield – Hand Jive [2LP]
₪159.90₪111.93 -
Michel Portal – Our Meanings And Our Feelings
₪159.90₪111.93 -
Gene Harris And The Three Sounds – Live At The ‘It Club’
₪139.90₪97.93 -
Max Roach – We Insist! Max Roach’s Freedom Now Suite [Clear Vinyl]
₪119.90 -
Cosmic Vibrations – Pathways & Passages
₪169.90 -
Mike Brant – Mais Dans La Lumière [Colored Vinyl]
₪149.90 -
Tassos Chalkias Τάσος Χαλκιάς – Divine Reeds: Obscure Recordings From Special Music Record Company (Athens 1966-1967)
₪129.90₪90.93 -
Benny Carter – Jazz Giant
₪159.90 -
Frank Wright Trio – Frank Wright Trio
₪139.90 -
Rolf & Joachim Kühn Quartet – Lifeline [2LP]
₪159.90₪111.93 -
Jone Takamäki, Umut Çağlar, Fahrettin Aykut – Myth Of The Drum
₪149.90 -
Ricky Banda – Niwanji Walwa Amwishyo
₪169.90 -
Jan Garbarek – Madar [2LP]
₪259.90 -
Jutta Hipp With Zoot Sims – Jutta Hipp With Zoot Sims
₪129.90₪90.93 -
Joe Henderson – The State Of The Tenor (Live At The Village Vanguard Volume 1)
₪199.90 -
Bubbha Thomas & The Lightmen Plus One – Free As You Wanna Be
₪139.90₪97.93 -
Pat Metheny – From This Place
₪129.90 -
Michel Magne, Bernard Gérard – Le Cinéma de Georges Lautner et Michel Audiard : Les Tontons Flingueurs, Les Barbouzes, Ne nous fâchons pas, La Grande Sauterelle
₪199.90₪139.93 -
Makaya McCraven – Deciphering The Message
₪129.90 -
Aura – אאורה
₪25.00 -
Marshall Allen – In The Orbit Of Ra [2LP]
₪159.90₪111.93 -
The Sun Ra Arkestra – Nidhamu (Live In Egypt Vol. II)
₪139.90₪97.93 -
B.B. King – Live In Cook County Jail [180g]
₪139.90 -
Ike Quebec – Heavy Soul
₪139.90 -
Jazz At The Philharmonic – Norman Granz’ Jazz At The Philharmonic – New Volume 7 (Formerly Vols. 12 And 13)
₪169.90₪118.93 -
Pharoah Sanders – Wisdom Through Music
₪129.90 -
Kenny Cox – Clap Clap! The Joyful Noise
₪199.90₪139.93 -
Egberto Gismonti – Dança Das Cabeças
₪119.90 -
Gregory Porter – Take Me To The Alley [2LP | Orange Vinyl]
₪219.90 -
Sonny Boy Williamson – The Real Folk Blues
₪239.90 -
Max Roach – Members, Don’t Git Weary
₪119.90 -
Hank Mobley – Soul Station
₪139.90 -
Walter Bishop, Jr.’s 4th Cycle – Keeper Of My Soul
₪119.90 -
Atakora Manu – Omintiminim / Afro Highlife [2LP]
₪189.90 -
Cecil Taylor – Indent
₪149.90 -
Andrew Hill – Dance With Death
₪219.00 -
Diana Krall – The Look Of Love [2LP]
₪249.90 -
Joseph Jarman – Earth Passage – Density
₪119.90₪83.93 -
Anouar Brahem – Blue Maqams [2LP]
₪179.90 -
Yair Dalal – Inshalla Shalom – Live In Jerusalem
₪25.00 -
Ella Fitzgerald – Ella Fitzgerald Sings The Rodgers And Hart Song Book [2LP]
₪329.90 -
Archie Shepp – Live In Paris 1974 – Lost ORTF Recordings
₪159.90 -
Chico Hamilton – The Master
₪169.90₪118.93 -
Etta James – At Last!
₪239.90 -
Astrud Gilberto – The Shadow Of Your Smile
₪239.90 -
Donald Byrd – Slow Drag
₪229.00




![Kind of Blue: נקודת הכניסה המושלמת לעולם הג׳אז John Scofield - Hand Jive [2LP]](https://third-ear.com/wp-content/uploads/2021/11/R-13975377-1565281336-5671.jpeg.jpg)


![Kind of Blue: נקודת הכניסה המושלמת לעולם הג׳אז Max Roach - We Insist! Max Roach's Freedom Now Suite [Clear Vinyl]](https://third-ear.com/wp-content/uploads/2025/10/MDctMjg4MC5qcGVn-300x296.jpeg)

![Kind of Blue: נקודת הכניסה המושלמת לעולם הג׳אז Mike Brant - Mais Dans La Lumière [Colored Vinyl]](https://third-ear.com/wp-content/uploads/2025/05/MIKBRA1-300x300.jpg)



![Kind of Blue: נקודת הכניסה המושלמת לעולם הג׳אז Rolf & Joachim Kühn Quartet - Lifeline [2LP]](https://third-ear.com/wp-content/uploads/2025/01/MzMtNDMzOC5qcGVn-300x302.jpeg)


![Kind of Blue: נקודת הכניסה המושלמת לעולם הג׳אז Jan Garbarek - Madar [2LP]](https://third-ear.com/wp-content/uploads/2026/05/MDktNzM0OC5qcGVn-300x299.jpeg)







![Kind of Blue: נקודת הכניסה המושלמת לעולם הג׳אז Marshall Allen - In The Orbit Of Ra [2LP]](https://third-ear.com/wp-content/uploads/2022/09/OTMtNDg4OC5qcGVn-300x291.jpeg)

![Kind of Blue: נקודת הכניסה המושלמת לעולם הג׳אז B.B. King - Live In Cook County Jail [180g]](https://third-ear.com/wp-content/uploads/2025/12/NC03NDQyLmpwZWc-300x296.jpeg)





![Kind of Blue: נקודת הכניסה המושלמת לעולם הג׳אז Gregory Porter - Take Me To The Alley [2LP | Orange Vinyl]](https://third-ear.com/wp-content/uploads/2026/06/PORTER-300x300.jpg)




![Kind of Blue: נקודת הכניסה המושלמת לעולם הג׳אז Atakora Manu - Omintiminim / Afro Highlife [2LP]](https://third-ear.com/wp-content/uploads/2025/11/MTMtNjgzMy5qcGVn-300x285.jpeg)


![Kind of Blue: נקודת הכניסה המושלמת לעולם הג׳אז Diana Krall - The Look Of Love [2LP]](https://third-ear.com/wp-content/uploads/2024/09/MzUtODk0Mi5qcGVn-300x300.jpeg)

![Kind of Blue: נקודת הכניסה המושלמת לעולם הג׳אז Anouar Brahem - Blue Maqams [2LP]](https://third-ear.com/wp-content/uploads/2026/05/MjEtMjU4Ni5qcGVn-300x299.jpeg)

![Kind of Blue: נקודת הכניסה המושלמת לעולם הג׳אז Ella Fitzgerald - Ella Fitzgerald Sings The Rodgers And Hart Song Book [2LP]](https://third-ear.com/wp-content/uploads/2026/05/OTItNDI0Ny5qcGVn-300x312.jpeg)











כתיבת תגובה